Waarom staan er GHS symbolen op essentiële olie flesjes ?

Ondanks dat essentiële oliën bij juist gebruik zeer veilig en goed voor je gezondheid zijn, kunnen ze in grote hoeveelheden, en bij onjuist gebruik, juist een gevaar opleveren. Het is een natuurproduct dat erg krachtig kan zijn, en daar wil je met respect mee omgaan. Dit is de grootste reden dat op Europees niveau is besloten om bedrijven verplicht te stellen om GHS symbolen te gebruiken. Ons advies is: lees voor gebruik altijd de contra indicatie zorgvuldig door.

Verplicht gesteld door overheid

Etherische oliën zijn lange tijd verkocht zonder enige vorm van waarschuwing op het etiket. De overheid heeft verplicht gesteld dat op ieder potje essentiële olie waarschuwingsteksten en/of waarschuwingssymbolen moeten zitten. Deze Europese regelgeving is sinds 2015 actief. De etiketten van Aromatika voldoen al aan deze GHS etikettering.

Het werkelijke gevaar

Het is uitstekend dat gebruikers van chemische stoffen geïnformeerd worden over de risico’s van deze stoffen. Deze waarschuwingen dient men echter wel in de juiste context te zien om niet de indruk te krijgen dat kleine hoeveelheden etherische olie levensgevaarlijk zijn. Het werkelijke gevaar van etherische olie is afhankelijk van het type olie (de waarschuwingen die op het etiket staan), de totale hoeveelheid in de verpakking, de manier hoe het bewaard wordt en de manier waarop het gebruikt wordt.

Conclusie

Aromatika gebruikt de meest voorkomende waarschuwingssymbolen op hun producten, om gebruikers erop te attenderen er op een veilige manier mee om te gaan. Weet dat etherische olie een mooi maar krachtig product is maar gebruik het dus op een verstandige en veilige manier. Lees dus voor gebruik de contra indicatie door. Hier staat waardevolle informatie in wat de echte risico’s van essentiële olie zijn.