Èèn van de ingrediënten van veel winter en Kerst mixen is essentiële sinaasappel olie Maar wat is de werking van deze oranje en zoet sappige heerlijkheid ? Wat doet het met onze psyche, en zelfs wat doet het met onze ziel ? In dit artikel ga ik dieper in het effect van sinaasappel.

Oorsprong van de sinaasappel

Wat veel mensen niet weten is dat de sinaasappel, Citrus aurantium, oorspronkelijk uit China komt ? In China werd de Sinaasappelboom al vele honderden jaren gecultiveerd voordat hij in de 15e eeuw door de arabieren naar Spanje en Portugal werd gebracht.  Columbus nam de Sinaasappel mee naar Spanje. Tussen 1513 en 1565 werden de eerste Sinaasappel plantages in Florida aangelegd. Met een aanbouwvlakte van meer dan 215.000 hectare is de Sinaasappel is de meest verbouwde citrusvrucht ter wereld. Belangrijkste producenten zijn tegenwoordig de landen rond de Middellandse zee, de USA, het Caraïbische gebied en Brazilië.

Essentiële sinaasappel olie

De opbrengst aan sinaasappel olie is ongeveer 0,5%. Dit betekend dat er 200 kg rijpe schillen nodig is voor 1 liter olie. De geur is zeer herkenbaar: fruitig, fris, en een zoete ondertoon. De parfum industrie maakt van deze zeer prettige combinatie zeer dankbaar gebruik in fruitige parfums. De olie wordt op grote schaal gebruikt als geur- en smaakstof in de levensmiddelen industrie. Ook voor het op smaak brengen van voeding en dranken denk dan aan bijvoorbeeld: 1 druppel in een sinaasappel frisdrank of jus d`orange heeft een verrassend effect op de smaak, evenals 1-2 druppels door het pannenkoeken beslag of 4 druppels door het beslag voor een heerlijke Sinaasappel cake.

De werking van sinaasappel olie

Bij verdamping: verspreidt het een zoete fruitige geur. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, ylang-ylang en den. Prima in te zetten bij kou en bronchitis. Het montert op, werkt onstpannend bij nervositeit en stress.

Op de huid: *prima in te zetten bij een vette huid en rimpels. Het verzacht de gebarsten huid en kloofjes, en ondersteunt de regeneratie van de huidcellen

In bad: *te gebruiken bij griep, spanningen, droefheid, nervositeit en stress

*Altijd eerst vermengen met een dragerolie zoals bijvoorbeeld jojobaolie, amandelolie, abrikozenpitolie

Dosering

Bij verdamping: enkele druppels naar eigen voorkeur. Gebruik de olie puur of gecombineerd met andere essentiële oliën.

Op de huid: maximaal 10% bij volwassenen

In bad: maximaal 10druppels in een vol bad

Als smaakstof: voeg enkele druppeltjes toe aan bijvoorbeeld cakebeslag/tulband, of roer door een potje honing

Bewaren en waarschuwing.

Essentiële oliën uit citrusfruit oxideren snel en het is aan te raden deze dus in het afgesloten flesje in de koelkast te bewaren. Gebruik sinaasappel olie niet op een gevoelige of beschadigde huid. Bij gebruik van de sinaasappelolie in bad of op de huid enkele uren de zon of zonnebank vermijden ivm fototoxiciteit.

Recepten met sinaasappelolie

Bij  slapeloosheid

Sprenkel een paar druppels op een wattenschijfje en leg op je nachtkastje. Combineer eventueel met een druppel lavendel en een druppel Ylang-Ylang.

Verdampen:

5 druppels sinaasappel

2 druppels lavendel

2 druppels melisse

2 druppels citroengras

 

Stress en vermoeidheid:

In bad

1 druppel Sinaasappel

2 druppels Citroen

1 druppel Kruidnagel

2 druppels Scharlei

Dit alles mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden.