Ik hoor je bijna denken. Aromatherapie culinair ? Uhh…wat moet ik met essentiële oliën in keuken ? Koken met essentiële oliën is dat wel veilig? Koken met essentiële oliën lijkt iets nieuws maar ook dit is net als de oliën zelf al iets dat al veel langer bestaat. Het is alleen iets wat nu veel de aandacht krijgt ook omdat koks altijd op zoek zijn naar nieuwe dingen en de essentiële oliën echt een hype aan het worden zijn. Dat het al zolang wordt gedaan wil natuurlijk niet meteen zeggen dat het automatisch veilig is.  Veel van de lezers zullen zich afvragen of het wel veilig is om het in het eten te stoppen. Het grappige is dat dit al massaal gebeurt. Denk maar aan pepermunt in tandpasta en kauwgom of citroen of sinaasappel in snoepjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

culinair koken blog all senses tekstEssentiele oliën zitten in veel meer dingen dan wij beseffen. Wat verdrietiger is en eigenlijk zorgelijk is dat de oliën dus ook chemisch worden nagemaakt en ook dat stoppen ze in ons voedsel. Gebruik dus altijd 100% pure essentiële oliën als je deze gaat gebruiken om te koken. Overigens mijn advies: gebruik altijd 100% essentiële oliën. Zo heb je altijd de meest waardevolle stoffen en energie van de planten, bomen enz. Zelfs steeds meer koks en sterrenchefs gaan, of hebben ondertussen de essentiële oliën, hydrolaten en essences al ontdekt en een plaats gegeven in de buurt van het fornuis. De intensiteit en de nieuwe smaakcombinaties die deze producten schenken, verassen soms zelfs hun. Het bied ze zo veel meer nieuwe smaken op culinair gebied, en vooral combinaties die men anders niet voor mogelijk zou hebben gehouden. ben wel er wel heel zuinig mee, want je hebt er maar weinig van nodig omdat het zo geconcentreerd is. Vaak is 1 druppel of een beetje op een tandenstoker al voldoende om een subtiele smaak aan je gerecht te geven. Probeer eens de volgende essentiële oliën in de keuken te gebruiken:

Let op ! De concentratiegraad van etherische oliën is erg hoog. Een klein flesje etherische olie is al het resultaat van meerdere kilo’s kruiden of plantmateriaal. Gebruik daarom een essentiële olie nooit puur op de huid of inwendig, en vermeng het altijd.